Ένωση Τριτέκνων Σαλαμίνας

Ένωση Τριτέκνων Σαλαμίνας

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

ΤΗΛΕΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΟΤ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΟΥ ΟΑΕΔ κ. ΣΠΥΡΟ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ



Προηγήθηκε της τηλε-συνάντησης κατάθεση υπομνήματος απο την Παννελαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων ΠΟΤ προς το Υπ Τουρισμου  τον κ. Χάρη Θεοχάρης με τις προτάσεις μας
Κατά την διάρκεια της τηλεσυνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον Κοινωνικό Τουρισμό Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ.  Σπύρος Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε σε όλες τις προτάσεις τις οποίες καταθέσαμε Οι οποίες προτάσεις   για να πραγματοποιηθούν εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθος του κονδυλίου που αφορά το κομμάτι αυτό του ΟΑΕΔ  το οποίο ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια  Σε συνάρτηση με το εν λόγω κονδύλιο όπως εξήγησε συνδέονται οι προτάσεις μας που αφορούν την αύξηση των διανυκτερεύσεων, την κάλυψη των εισιτήριων μετακίνησης των δικαιούχων, τον εκδρομικό τουρισμό…. οι οποίες θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν εφόσον αυξηθεί το κονδύλιο προς τον ΟΑΕΔ
Στην πρόταση μας που αφορά την αύξηση των ηλικιακών ορίων των προστατευόμενων τέκνων απάντησε πως δεν είναι εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο  προς στιγμήν Όπως μας ενημέρωσε υπάρχει προγραμματισμός αύξησης κονδυλίου προς τον ΟΑΕΔ με στόχο την στήριξη του τουρισμού από μέρους της Κυβέρνησης ο οποίος έχει πληγεί επίσης  λόγω του κορωνοϊού
Ήταν θετικοί απέναντι στις προτάσεις που κατέθεσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων ΠΟΤ και αναμένουν τις ενημερώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με  ένα πιο ενισχυμένο πρόγραμμα  όπως μας είπε κοινωνικού τουρισμού  από την επόμενη τουριστική χρονιά περιλαμβανομένης και της επιδότησης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μετακίνησης
Τις επόμενες μέρες θα βγουν οι προσωρινοί πίνακες με 70.000 επιταγές.
Ημερομηνία έναρξης ορίζεται η 15η Ιουνίου, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 3 Σεπτεμβρίου, και αφορά έως 15 μέρες κατασκήνωση για παιδιά και διακοπές για οικογένειες με εισόδημα έως 28.000 ευρώ ετησίως. Επιπλέον, οι 113.000 επιταγές που δεν ενεργοποιήθηκαν το 2019-2020 στον κοινωνικό τουρισμό, θα μπορούν να ενεργοποιηθούν έως το τέλος Οκτωβρίου. Απο 1/8/20  ξεκινά το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού
Συμμετεχοντες στην τηλεσυναντηση  παρουσια του Διοικητη του ΟΑΕΔ και του Γενικου Διευθυντη ηταν :
Άννα Ευθυμίου Βουλευτής ΝΔ Θεσσαλονίκης
Αντώνης Ντιούδης (Πρόεδρος Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων ΠΟΤ)
Νίκη Πρωτονοταρίου (Ταμίας Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων (ΠΟΤ) και Πρόεδρος της Ένωσης Τριτέκνων Σαλαμίνας)

ΤΗΛΕΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Π.Ο.Τ ΜΕ ΤΗΝ Γ.Γρ. Α’ & Β΄ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΚΙΚΑ


 Προηγήθηκε της τηλε-συνάντησης κατάθεση υπομνήματος απο την Παννελαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων ΠΟΤ προς το Υπ. Παιδείας την κα Κεραμέως με τις προτάσεις μας .
Κατα την διάρκεια της τηλεσυνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις προσλήψεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών
Ο πρόεδρος της Παννελαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων ΠΟΤ κ Αντώνης Ντιούδης τόνισε οτι το παρών καθεστώς προσλήψεων σύμφωνα με τον νόμο Γαβρόγλου είναι άδικο διότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται σύγκριση ανάμεσα σε έναν τρίτεκνο εκπαιδευτικό γονέα και σε έναν άγαμο. Ζητήθηκε να επανέλθει το σύστημα των ποσοστώσεων.
Παρουσία του νομικού συμβούλου κα Γκίκα στην τηλε-συνάντηση αποδείξαμε οτι δεν τίθεται θέμα νομικού κολλήματος για τις ποσοστώσεις και δεν παραβιάζεται η ισότητα (άρθρο 21 συντάγματος παρ.5,6) Επίσης τονίστηκε οτι για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να διδάσκουν θα πρέπει πρώτα η πολιτεία να μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν παιδιά.
Ζητήθηκε απο μέρους της Ομοσπονδίας να υπάρξει ανάλογη αντιμετώπιση με περισσότερη ευαισθησία και στο θέμα των μεταθέσεων – αποσπάσεων ώστε να μην χωρίζονται οι οικογένειες .
Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας οτι τα παιδιά είναι η άμεση προτεραιότητα μας για να υπάρξει μέλλον σε αυτή τη χώρα.  
Στην τηλεσυνάντηση συμμετείχαν:
Αντώνης Ντιούδης (πρόεδρος ομοσπονδίας τριτέκνων ΠΟΤ)
Γεράσιμος Πουλάκης (πρόεδρος τριτέκνων Δήμου Αθηναίων) ο οποίος έκανε παρέμβαση σχολιάζοντας την αλλαγή η οποία έγινε στον τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα Πειραματικά σχολεία


ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ (ΚΔΑΠ)

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) είναι μια κοινωνική δομή που εξασφαλίζει στους γονείς τον αναγκαίο ασφαλή και προστατευμένο χώρο εξωσχολικής απασχόλησης των παιδιών τους.

Παράλληλα προσφέρουν στα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών μια ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργική απασχόληση των παιδιών για ορισμένο χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου.

Επίσης, η βέλτιστη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με ατομική ή οργανωμένη δραστηριότητα ή μέσα από οργανωμένες ομάδες εργαστηρίων καθώς και η εξυπηρέτηση των γονέων.

Πώς μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας μας, είναι η δημογραφική συρρίκνωση του πληθυσμού. Κάθε χρόνο, όλο και λιγότερα παιδιά γεννιούνται. Μία μείωση, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα εξακολουθήσει να συμβαίνει και χρόνο με τον χρόνο, μάλιστα, ίσως αυξηθούν και οι ρυθμοί μείωσης των γεννήσεων. Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά και προφανείς.

Αν κάνουμε μία έρευνα μεταξύ νέων ζευγαριών ή γενικότερα μεταξύ του πληθυσμού νέων, ηλικίας από 20 έως 40 ετών, και τους ρωτήσουμε αν σκοπεύουν να κάνουν παιδιά, αν θέλουν να κάνουν παιδιά, πόσα παιδιά θα ήθελαν να κάνουν και για ποιους λόγους θεωρούν ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια, οι απαντήσεις που θα παίρναμε θα ήταν όλες άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένες με οικονομικούς παράγοντες. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, στον οποίο μία ιδιωτική δομή απασχόλησης του παιδιού μετά το σχολείο θα μπορούσε να είναι η λύση.


ΚΔΑΠ - Το κοινωνικό πολυεργαλείο
 
  • Αποτελούν πυλώνα κοινωνικής πολιτικής και προσφοράς
     
  • Ενισχύουν τη συμμετοχή των παιδιών στη δημιουργική μάθηση
     
  • Βοηθούν στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σχεδόν όλο τον χρόνο
     
  • Αποτελούν λύση στις οικογένειες με εργαζόμενη μητέρα
     
  • Μακριά από τυπολατρείες κ φορμαλισμούς τα ΚΔΑΠ αποτελούν ανάσα χρόνου για γονείς εργαζόμενους που μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους όχι σε ένα συνηθισμένο χώρο παρκαρίσματος βλέπε παιδότοπο, αλλά σε ένα χώρο απασχόλησης της φαντασίας και της δημιουργικής έκφρασης
     
  • Η επιδότηση του ΕΣΠΑ αποτελεί οικονομικό πολυεργαλείο, αφού οι περισσότεροι γονείς ανακαλύπτουν μια μοναδική ευκαιρία να στηρίξουν και τη μάθηση των παιδιών τους.
     
  • Η εργαζόμενη μητέρα της μερικής απασχόλησης των 4 ωρών, η διαζευγμένη μητέρα , η άνεργη μητέρα βρίσκει πραγματικά τα ΚΔΑΠ ως σανίδα σωτηρίας να προσφέρει στο παιδί της δημιουργική απασχόληση, ενώ στην ίδια ευκαιρία για απασχόληση.
     
  • Τα ΚΔΑΠ μπορούν να συνεργάζονται με εκπαιδευτικές δομές κ να παρουσιάζουν τα προγράμματά τους κ τη δημιουργική ικανότητα των παιδιών.
     
  • Τα ΚΔΑΠ ειδικά στους καλοκαιρινούς μήνες μπορούν να συνεργάζονται με αθλητικούς φορείς και να προσφέρουν και αθλητική ψυχαγωγία.
     
  • Τα ΚΔΑΠ μπορούν να αναπτύξουν ακόμη και επιστημονικές δεξιότητες, για παράδειγμα η ρομποτική αποτελεί πλεονέκτημα των ΚΔΑΠ και χιλιάδες πια μαθητές την μαθαίνουν μέσα από αυτά.
     
  • Τα ΚΔΑΠ με ωράριο λειτουργίας μετά το σχολείο αποτελούν την καλύτερη εκπαιδευτική και κοινωνική πρόταση της επόμενης γενιάς και ένα σημαντικό ερέθισμα για τους μελλοντικούς γονείς να κάνουν οικογένεια γιατί θα ξέρουν ότι οι οικονομικά ασθενούσες οικογένειες θα μπορούν να απολαμβάνουν την κάλυψη των προγραμμάτων κοινωνικής εναρμόνισης.
     
  • Τα ΚΔΑΠ αποτελούν το αντίδοτο στην ελιτίστικη εκπαίδευση, αποτελούν το εφαλτήριο για την καταπολέμηση  της εκπαιδευτικής κ κοινωνικής ανισότητας.
     
  • Τα ΚΔΑΠμεΑ αποτελούν σημαντικό κοινωνικό πυλώνα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ένταξης των παιδιώνν με αναπηρία και σοβαρά μαθησιακά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
     
  • Τα ΚΔΑΠμεΑ προσφέρουν τη δυνατότητα σε γονείς που αντιμετωπίζουν τις δυσχέρειες και την ανταποδοτικότητα των διδάκτρων των ασφαλιστικών τους ταμείων να μπορούν μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ να καλύπτουν οικονομικά τους γονείς και να ενισχύουν τις προσπάθειες τους για ομαλή ένταξη των παιδιών τους στην κοινωνική εκπαίδευση.

Νέες προοπτικές ανάπτυξης

Στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ δομων Γ1-Δ1 απασχολούνται την τελευταία τριετία σημαντικές ειδικότητες της εκπαίδευσης προσφέροντας εργασία σε ειδικότητες όπως δασκάλους, νηπιαγωγούς, γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής, μουσικούς, καλλιτεχνικούς, θεατρολόγους, εικαστικούς, λογοθεραπευτές, ψυχολόγους, εργασιοθεραπευτές κοινωνικούς λειτουργούς ειδικότητες με μεταπτυχιακά κ έτσι δίνεται μια λύση σημαντική στο brain drain.

Το προσωπικό εξασφαλίζεται για 11 μηνη σύμβαση , συμβάλλοντας ενεργά στην καταπολέμηση της ανεργίας. Οι ιδιώτες επενδυτές ξοδεύουν μεγάλα κόστη συμβάλλοντας τρομερά στην οικονομική ανάπτυξη της κοινωνίας."

Στέλιος Καθαρός, PlanetxKids, Σαλαμίνα